RISK ALTINDA VE KORUNMASI GEREKEN COCUKLAR ULUSLARARASI SEMPOZYUMU

SONUC BILDIRGESI
(22 Nisan 2011, Ankara)
Turkiye Buyuk Millet Meclisi Baskanligi (T.B.M.M.) himayelerinde, UNICEF teknik destegi ile Emniyet Genel Mudurlugu tarafindan organize edilen ve bu yil ucuncusu duzenlenen Dunya Cocuklarinin Mutlu Gelecegi icin Risk Altinda ve Korunmasi Gereken Cocuklar Uluslararasi Sempozyumu, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayrami” etkinlikleri kapsaminda 20-22 Nisan 2011 tarihlerinde Ankara’da gerceklestirilmistir.

Sempozyumda her yil risk altinda ve korunmasi gereken cocuklarla ilgili farkli bir konu ele alinmaktadir. Sempozyumun 2009 yili temasi “Suca Suruklenmis ve Kanunla Ihtilafa Dusmus Cocuklar,”  2010 yili temasi “Guvenli Cevre – Guvenli Okul” ve icinde bulundugumuz 2011 yili temasi ise “Cocuklarin Madde Bagimliligina Karsi Korunmasi” olarak islenmistir.

Sempozyuma her yil oldugu gibi bu yil da ulkemizden T.B.M.M., Emniyet Genel Mudurlugu, UNICEF, Universiteler, Kamu Kurumlari, Yerel Yonetimler ve Sivil Toplum Kuruluslarinin (STK) ust duzey ve uzman temsilcileri ile bolgesel ve uluslararasi duzeyde bircok ulkenin saygin bilim insanlari ve cocukla ilgili kurum temsilcileri katilmislardir.

Ülkemizle birlikte bu yil sempozyuma 40 ayri ulkeden 600’e yakin katilimci istirak etmis, 93 sozlu ve 25 Poster Bildiri sunulmustur. Cocuklarin madde bagimliligindan korunmalari baglaminda; durum tespiti ve koruma tedbirlerine duyulan ihtiyaci belirleme amaciyla “Riskli Durumlar ve Riskli Ortamlar”, onlemeye yonelik “Egitsel Yaklasimlar” ve son olarak tedavi ve cozume yonelik “Projeler, Politikalar ve Kurumsal Iliskiler” temalari cercevesinde birbirinden onemli ve degerli sozlu bildirilerin yer aldigi 23 oturum gerceklestirilmistir.

Ülkemiz ve diger ulkelerde yasayan cocuklarin daha guvenli ve mutlu bir hayat surdurmelerini saglamak amaciyla suclardan, madde bagimliligi ve diger zararli aliskanliklardan korunabilmeleri icin ulusal ve uluslararasi duzeyde projeler, en iyi uygulama ornekleri, akademik calismalar ve bu konudaki deneyimlerin paylasimi ile cozum odakli politikalarin gelistirilmesi bu sempozyumun temel hedefleri arasinda yer almaktadir.

Gerceklestirilen bu sempozyumda cocuklarin madde bagimliligi ve zararli aliskanliklardan korunmasi ile ilgili bilimsel nitelikte calismalar hakkinda uluslararasi bilgi paylasiminin, risk altinda ve korunmasi gereken cocuklarin ihtiyaclarina yonelik duyarliligi arttirdigi, uluslararasi platformlarda isbirligini kolaylastirdigi ve hizlandirdigi dusunulmektedir. Bu acidan bakildiginda; akademisyen ve alanda uygulayicilarin calisma yaptiklari konularda yeni calismalari takip etme imkani bulduklari ve iyi uygulama orneklerinin paylasildigi bu sempozyumun, her ulkede onemli bir sorun haline gelen cocuklarin madde bagimliligindan korunmasi konusunda katilimci ulkelerin tatbik ettikleri sistem ve programlari gelistirerek ideal bir yapiya kavusturabilmeleri ve sonucta cocuklarin toplumda saglikli bireyler olarak yer almalari noktasinda onemli bir rol oynayacagi degerlendirilmektedir.

Bu kapsamda; sempozyum surecinde ortaya cikan gorus ve oneriler dogrultusunda asagida maddeler halinde belirtilen “Sempozyum Sonuc Bildirgesi” hazirlanmistir.

• Tum dunya ulkelerinin karsi karsiya oldugu en onemli sorunlardan biri madde bagimliligidir.  Madde bagimliligi yetiskinler arasinda oldugu kadar cocuklar arasinda da giderek yayginlasmaktadir. Bu sorunla, beraber yuzlesmemiz ve cozum yollarini ivedilikle uretmemiz gerekmektedir. Bu nedenle;

o Ayrintili sosyal savunmasizlik ve risk haritalarinin olusturulmasi,

o Cocuk ve ergenlerde madde kullanimi yayginligini yansitacak sistematik bir veri toplama sisteminin ve veri tabaninin olusturulmasi,

o Madde bagimliligi ile mucadelede basta yazili ve gorsel basin olmak uzere kamuoyunu etkileme gucune sahip tum kurum, kurulus ve kisilerin bu konuda daha duyarli hareket ederek madde kullanimini ozendirici mesajlar vermemeye ozen gostermeleri ve

o Madde kullanan cocuklara yonelik toplumda onyargi ve damgalayici tutumun onlenmesi ve basin organlarinin bu konuda duyarliliginin artirilmasi buyuk onem arz etmektedir.

• Aile ortaminda erken cocukluk doneminden baslayarak cocugun duygusal gelisiminin guclendirilmesi, cocugun madde kullanimina karsi direncinin arttirilmasi ve sosyal becerilerinin gelistirilmesi amaclari dogrultusunda ailelerin desteklenmesi son derece onemlidir.

• Cocuklarin madde bagimliligindan korunmasinda ailelerin rolunun etkin olmasi kacinilmazdir. Aile icerisindeki sevgi baglarinin guclu olmasi cocuklarin yasadiklari tum sorunlari madde kullanimina yonelmeden asabilmeleri adina hayati onem tasimaktadir.

• Okullarda madde kullaniminin onlenmesine yonelik birinci basamak calismalar kapsaminda ilgili kurum ve kuruluslarin ortak anlayis ve isbirligi icerisinde olmalari olmazsa olmaz bir gereksinimdir.

• Genclerin sigara ve alkole ulasabilirliginin onlenmesi, bagimliliga giden yolun kesilmesi bakimindan uzerinde hassasiyetle durulmasi gereken onleyici bir hizmettir.

• Madde bagimliliginin tedavisi ve rehabilitasyonu onemlidir. Ancak daha da onemlisi, cocuklarin madde bagimliligindan korunmasidir.

• Cocuklara yonelik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin iyilestirilmesi ve psIko-sosyal ve gelisimsel destegin saglanmasi gerekmektedir.

• Turkiye’de 81 ilde uygulanmakta olan “Umut Yildizi Projesi” orneginde oldugu gibi risk altinda ve korunmasi gereken cocuklarin egitimlerine devam etmelerinin ve meslek edinmelerinin saglanmasi gerekmektedir.

• Madde bagimlisi cocuklarla ilgili sempozyumda sunulan basarili projelerin ve iyi uygulama orneklerinin ulkelerarasi paylasiminin saglanmasi, bu konuda kuresel dayanisma, iletisim ve isbirliginin artirilmasina yonelik web tabanli iletisim sisteminin kurulmasinin onemli faydalar saglayacaktir.

• Cocuklarda madde bagimliligi sorunu ile basa cikmak amaciyla sosyal politikalarin uretilmesi ve yasal duzenlemelerin yapilmasi gerekmektedir. Cozum odakli sosyal politikalarin uretilmesini ve uygulama sonucu ortaya cikmasi beklenen pozitif degerlerin topluma yayilmasini, sorunun cozumu icin cok onemli gormekteyiz. Bu kapsamda;

o Madde bagimliligi ile mucadelede bilimsel bulgular esas alinmali kanita dayali olarak politika olusturulmalidir.

o Madde kullanimi ile mucadele konusunda ortak bir dilin olusturulmasi onemlidir.

o Cocuklarda madde kullanimi ile ilgili kurumlar arasinda es gudum saglanmali ve guclendirilmelidir.

o Madde kullanimi ile ilgili mevcut duzenlemeler ve protokoller etkin bicimde uygulanmalidir.

o Suca suruklenen cocuklarin adalet sistemine girisinden itibaren her asamada ikincil magduriyet yasamamalarina ozen gosterilmelidir.
o Denetimli serbestlik ve tedbir kararlari etkin, iyilestirici ve topluma butunlestirici sekilde uygulanmalidir.

o Madde kullanimindan korunma ve onlemede yerel yonetim ve STK calismalarindan daha etkin yararlanilmalidir.

o Yerel duzeyde yurutulen farkli mudahale calismalarinin birbirini destekler sekilde etkilesimi ve koordinasyonu saglanmalidir.

o Madde kullanimi ile mucadele kapsaminda ulkemiz ve diger ulkelerde cok degerli bilimsel calismalarin gerceklestirildigi anlasilmaktadir. Bu calismalarin tesvik edilmesi ve yayginlastirilmasi icin devletler ve uluslararasi kuruluslar tarafindan daha fazla destek verilmelidir.

• Cocuklarin madde bagimliligi ve diger zararli aliskanliklardan korunmasi ve cocuklar icin daha iyi bir gelecek hazirlanmasi icin yakin, orta ve uzun donemde uygulanabilir cozum odakli politikalar ve stratejilerin gelistirilmesine yonelik “Madde Bagimlisi Cocuklari Koruma Eylem Plani”nin hazirlanarak dunya ulkelerince onaylanmasi ongorulmektedir.

• Her ulke madde bagimlisi olan cocuklarin icinde bulunduklari sorunlarin potansiyel boyutu ve bu sorunlarin tespitine yonelik “Madde Bagimlisi Cocuklar Durum Tespit ve Degerlendirme Raporu”nun hazirlanmasi, elde edilecek sonuclara gore cozumlerin uretilmesi, sorunun gercekci cozumu icin kacinilmaz bir gereklilik oldugu gorulmektedir. Hazirlanacak olan ulke raporlarinin karsilikli isbirligi icerisinde diger ulkelerle paylasima acik olmasinin yararli olacagi degerlendirilmektedir.

• Ulkemizde her yil geleneksel olarak duzenlenmekte olan sempozyumun bizlerde duyurdugu heyecan ve ulkemizin cocuk sahasinda sahip oldugu akademik potansiyel noktasinda, ulkemizin ev sahipligi ve T.B.M.M. Baskanliginin himaye ve onderliginde, BM Genel Sekreteri, ulkelerin devlet baskanlari, parlamento temsilcileri ve ust duzey yoneticilerinin katilimi ile karar mekanizmalarinin dogrudan harekete gecirilebilecegi,  ulkemiz ve dunya cocuklarina daha iyi bir gelecegin kurulmasini amaclayan “2012 Dunya Cocuk Zirvesi”nin organize edilmesinin, dunya cocuklari adina onemli bir kazanim olacagi degerlendirilmektedir.

Duzenlenmesi ongorulen “2012 Dunya Cocuk Zirvesi” cercevesinde; Zirvede bir araya gelecek olan ulke liderlerince, dunyada yasayan her bir cocuga daha iyi bir gelecek kazandirmak amaciyla ortak bir taahhut ustlenmek ve kararli bir evrensel yardim cagrisi yapmak uzere;

o Dunya cocuklarinin icinde bulunduklari sorunlar ve bu sorunlarin giderilmesine yonelik durum degerlendirmelerinin yapilmasi,

o “Dunya Cocuklarina Daha Iyi Bir Gelecek Kurma” gundemi kapsaminda, “2011–2021 Cocuk Haklarini Koruma Eylem Plani’nin hazirlanarak dunya ulkelerince onaylanmasi,

o “Dunya Cocuk Zirvesi”nin ulkemiz ev sahipliginde ve “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayrami” etkinlikleri kapsaminda geleneksel hale getirilerek, her yil cocuklarin yasadiklari sorunlardan birinin gundem maddesi olarak ele alinmasi ve

o Dunya cocuklarinin sorunlarinin cozumu ve cocuklar icin daha iyi bir gelecek kurulmasina yonelik olarak yakin, orta ve uzun donemde uygulanabilir politikalar ve stratejilerin gelistirilmesi hedeflenmektedir.

• Bilimsel Danisma Kurulu tarafindan; 2012 yilinda duzenlenecek olan 4. Risk Altinda ve Korunmasi Gereken Cocuklar Uluslararasi Sempozyumu’nda islenecek temanin; “Cocuk ve Bilisim” olmasina karar verilmistir.

BILIMSEL DANISMA KURULU
– PROF.DR. FERHUNDE OKTEM
HACETTEPE UNIVERSITESI
-PROF.DR. I.HAMIT HANCI
ANKARA UNIVERSITESI
– PROF.DR. RECEP AKDUR
ANKARA UNIVERSITESI
-PROF.DR. BETUL ULUKOL
ANKARA UNIVERSITESI
– PROF.DR. NEBI SUMER
ODTU
-PROF.DR. YILDIRIM BEYATLI DOGAN
ANKARA UNIVERSITESI
-PROF.DR. ALI FUAT BILKAN
TOOB EKONOMI VE TEKNOLOJI UNIVERSITESI
– PROF.DR. BULENT CAPLI
ANKARA UNIVERSITESI
– PROF.DR. CAHIDE AYDIN
EGE UNIVERSITESI
– PROF.DR. FATMA ALISINANOGLU
GAZI UNIVERSITESI
– PROF.DR. FIGEN SAHIN
GAZI UNIVERSITESI
– PROF.DR. FUSUN CUHADAROGLU CETIN
HACETTEPE UNIVERSITESI
– PROF.DR. HILAL OZCEBE
HACETTEPE UNIVERSITESI
– PROF.DR. IBRAHIM YILDIRIM
HACETTEPE UNIVERSITESI
– PROF.DR. KULTEKIN OGEL
ACIBADEM UNIVERSITESI
– PROF.DR. NEVZAT TARHAN
USKUDAR UNIVERSITESI
– PROF.DR. OGUZ POLAT
MARMARA UNIVERSITESI
– PROF.DR. ORHAN DERMAN
HACETTEPE UNIVERSITESI
– DOC.DR. IBRAHIM CILGA
HACETTEPE UNIVERSITESI
– DOC.DR. MUSTAFA NECMI ILHAN
GAZI UNIVERSITESI
– DOC.DR. NESRIN DILBAZ
ANKARA NUMUNE EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI
– DOC.DR. YASEMEN TANER
GAZI UNIVERSITESI
– UZM.DR. TIJEN SENGEZER
ANKARA NUMUNE EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI
– DR. H. BELGIN AYVASIK
ODTU
– Dr. Cemil DOGUTAS
AGRI IL EMN. MUDURLUGU

DUZENLEME KURULU

1  Muslum SAYLI 1. Sinif Emniyet Muduru Daire Baskani AKKM Dairesi Baskanligi
2  Ercan TASTEKIN 2. Sinif Emniyet Muduru Daire Baskan Yrd. Asayis Dairesi Baskanligi
3  Mevlut DEMIR 2. Sinif Emniyet Muduru Daire Baskan Yrd. AKKM Dairesi Baskanligi
4  Mustafa PINARCI 3. Sinif Emniyet Muduru TUBIM Baskani TUBIM
5  Aydin KARAN 4. Sinif Emniyet Muduru Sube Muduru AKKM Dairesi Baskanligi
6  Fatih Husnu BERBEROGLU 4. Sinif Emniyet Muduru Sube Muduru Asayis Dairesi Baskanligi
7  Dr. Cemil DOGUTAS EMNIYET AMIRI Sube Mudur v. Agri Il Emniyet Mudurlugu
8  Ali Osman ANILIR Emniyet Amiri Sube Mudur Yrd.  Asayis Dairesi Baskanligi
9  Tarikhan CETINER Emniyet Amiri Sube Mudur V. Asayis Dairesi Baskanligi
10  Yasin CANDIK Emniyet Amiri Burolar Amiri Egitim Dairesi Baskanligi
11  Musa KOROGLU Emniyet Amiri Burolar Amiri AKKM Dairesi Baskanligi
12  Huseyin GUNGOR Baskomiser Burolar Amiri KOM Dairesi Baskanligi
13  Murat OZKAN Komiser Buro Amiri AKKM Dairesi Baskanligi
14  Beyhan GURBUZ Komiser Buro Amiri Asayis Dairesi Baskanligi
15  Cem SENTURKEN Komiser Yardimcisi Buro Amiri AKKM Dairesi Baskanligi
16  Vahti KAMURBAY Komiser Yardimcisi Buro Amiri AKKM Dairesi Baskanligi
17  Ziya KOCAK Komiser Yardimcisi Buro Amiri AKKM Dairesi Baskanligi
18  Melek KURT Komiser Yardimcisi Buro Amiri Basin ve Halkla Iliskiler SB. MD.

Sizlere daha iyi bir hizmet sunabilmek için sitemizde çerezlerden faydalanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek çerezleri kullanmamıza izin vermiş oluyorsunuz. Daha fazla bilgi için Çerez Politikası